Η Νοσηλευτική αποτελεί εξειδικευμένη τέχνη και επιστήμη, που ασκείται από τους επιστήμονες του χώρου, δηλαδή τους νοσηλευτές και ασχολείται με την καθημερινή και λεπτομερή φροντίδα των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας για τη πρόληψη, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας σε όλο το φάσμα των φυσιολογικών βιοψυχοκοινωνικών λειτουργιών της. Αποτελεί “αδερφή” επιστήμη με την ιατρική, όμως οι δύο επιστήμες αν και μοιράζονται πολλά κοινά είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.
Οι Βοηθοί Νοσηλευτών διαδραματίζουν πολυδιάστατο και ουσιαστικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Διαχρονικά, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας και κυρίως σε περιόδους κρίσεων. Είναι οι επαγγελματίες υγείας που μεταξύ άλλων, φροντίζουν για την υγεία στο σύνολο του πληθυσμού, αποτελούν συχνά το πρώτο και μοναδικό σημείο φροντίδας στην κοινότητα, φροντίζουν το άτομο που νοσεί σε όλες τις ηλικίες και συμβάλλουν στην ικανοποίηση όλων των αναγκών υγείας και προβλημάτων με συνείδηση, αφοσίωση, επάρκεια, εμπιστοσύνη και σεβόμενοι τις αρχές της ηθικής και της δεοντολογίας. Η προσφορά, το αίσθημα κοινωνικής, ατομικής και συλλογικής ευθύνης και η αγάπη για τον συνάνθρωπο αποτελούν αυτοσκοπό για τους Νοσηλευτές.
Για το επάγγελμα του Νοσηλευτή απαραίτητα είναι τα εξής γνωρίσματα:
- Αγάπη για τον άνθρωπο
- Υπομονή, ευγένεια, αυτοκυριαρχία
- Κατανόηση, και ανεκτικότητα
- Ψυχική και σωματική αντοχή
- Υψηλό αίσθημα ευθύνης, τάξη, ακρίβεια και μεθοδικότητα
- Επιδεξιότητα στο χειρισμό των ιατρικών εργαλείων, μηχανημάτων, συσκευών
- Ικανότητα για λεπτούς, προσεκτικούς χειρισμούς προς τους ασθενείς
- Δεξιότητα επικοινωνίας και συνεργασίας.
Επαγγελματικές Προοπτικές: Τα επαγγέλματα υγείας και συγκεκριμένα η Νοσηλευτική σε όλες τις έρευνες παρουσιάζονται με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους νέους που σε περιόδους αυξημένης ανεργίας αναζητούν σπουδές που θα τους εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας. Πολλοί μαθητές στρέφονται έτσι προς τα τμήματα της νοσηλευτικής για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Ο βοηθός Νοσηλευτή μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό σε:
- Ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.
- Κέντρα Υγείας.
- Υγειονομικούς Σταθμούς.
- ΕΚΑΒ
- Διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα.
- Κέντρα αποκατάστασης.
- Οίκους ευηγηρίας.
- Μονάδες Α’ βοηθειών (που λειτουργούν σε αθλητικά κέντρα, χιονοδρομικά κέντρα, παραθαλάσσια θέρετρα, κατασκηνώσεις, βιομηχανικές μονάδες, συνεργεία κ.α.).
- Αποκλειστική απασχόληση στη φροντίδα – περιποίηση ασθενών στο σπίτι.
Εφαρμόζεται Πρόγραμμα 35 ωρών εβδομαδιαίως:
- Κοινό πρόγραμμα 12 ωρών με 6 μαθήματα Γενικής Παιδείας
- Πρόγραμμα 23 ωρών που αποτελείται από 4 έως και 6 μαθήματα Ειδικότητας ανά Ομάδα Προσανατολισμού (50% Θεωρητικά ? 50% Εργαστηριακά)
Ειδικότερα, ο/η μαθητής/τρια που επιθυμεί να γίνει Βοηθός Νοσηλευτή μετά το Γυμνάσιο θα παρακολουθήσει τα μαθήματα:
- στην Α΄ τάξη ΕΠΑΛ :
- Οικονομία, Διοίκηση Κατασκευές
- Παραγωγή και Βιομηχανία
- Τέχνες και πολιτισμός
- Υγεία και Ευεξία
- Γεωργία, Τρόφιμα και Περιβάλλον
- Ενέργεια, Μεταφορές και Επικοινωνίες
- στην Β΄ τάξη ΕΠΑΛ τον Τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας:
- Ανατομία-Φυσιολογία Ι 3Θ
- Πρώτες Βοήθειες 2Ε
- Υγεία και Διατροφή 2Θ
- Διαπροσωπικές Σχέσεις – Επικοινωνία 2Θ
- Εργασιακό Περιβάλλον Τομέα – Δεοντολογία 2Ε (ΠΑ)
- Αγγλικά Τομέα 2Θ
- Ειδικό Μάθημα Α 4 1Θ+4Ε (ΠΑ) Βασικές Κλινικές δεξιότητες
- Ειδικό Μάθημα Β 4
Που μπορεί ο απόφοιτος της ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτών των ΕΠΑΛ να συνεχίσει τις σπουδές του;
-
Τα καθήκοντα του Βοηθού Νοσηλευτή-τριας αποσκοπούν στην παροχή βασικής νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς στην προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας τους και είναι τα εξής:
1)Η παροχή γενικής και τοπικής καθαριότητας στον ασθενή.
2)Η παροχή βοήθειας, φροντίδας και υποστήριξης του ασθενούς που πάσχει από χρόνιο ανίατο νόσημα ή έχει υποστεί ατύχημα ή έχει κακοποιηθεί.
3)Η παρακολούθηση και καταγραφή της λειτουργίας παροχετεύσεων.
4)Η λήψη και η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για την ασφάλεια του ασθενούς.
5)Η λήψη και καταγραφή ζωτικών σημείων (σφίξεις, πίεση, θερμοκρασία, αναπνοές).
6)Εργαλειοδοσία στο χειρουργείο.
7)Η σίτιση του ασθενούς και η χορήγηση υγρών μέσω εντερικής οδού.
8)Η συλλογή δειγμάτων εκκρίσεων όπως ούρων, κοπράνων, πτυέλων κ.α.
9)Η χορήγηση ειδικών δοχείων για τη φροντίδα λειτουργιών εντέρου και ουροδόχου κύστεως.
10)Η παροχή προεγχειρητικής ετοιμασίας όσον αφορά στη σωματική καθαριότητα (γενική και τοπική) και στην εκτέλεση εκκενωτικού υποκλυσμού.
11)Προετοιμασία της κλίνης κενής ή με κατακεκλιμένο ασθενή.
12)Παροχή φροντίδας στην προετοιμασία του νεκρού και η διατήρηση της αξιοπρέπειας του νεκρού σώματος
13)Η διατήρηση καλής επικοινωνίας με την ομάδα φροντίδας υγείας και τους ασθενείς και η ενημέρωση του υπεύθυνου νοσηλευτή για την κατάσταση των ασθενών (συμπεριφορά, συμπτώματα, παράπονα).
14)Η άσκηση επειγουσών νοσηλευτικών πράξεων και η εφαρμογή πρώτων βοηθειών, όπως είναι οι ακόλουθες:
i)Ίσχαιμος περίδεση
ii)Ακινητοποίηση κατάγματος
iii)Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη με την προϋπόθεση λήψης BLS (πιστοποίηση στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής).
15)Η διατήρηση υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, ακολουθώντας τα πρότυπα και τις διαδικασίες ελέγχου λοιμώξεων, που έχουν τεθεί από την υπηρεσία.
16)Η τακτοποίηση και συμπλήρωση με επαρκές υλικό των ερμαριών και άλλων χώρων του δωματίου προετοιμασίας νοσηλειών και των τροχήλατων καροτσιών(καθαριότητα- απολύμανση εργαλείων, συσκευών και άλλων αντικειμένων.
17)Η φροντίδα για την καθαριότητα των εργαλείων.
18)Έλεγχος λειτουργίας εργαλείων και η σχετική ανα-φορά προς τους υπεύθυνους νοσηλευτές.
19)Η ταξινόμηση των εργαλείων, των οργάνων, των συσκευών, του ιματισμού, των ορών, του φαρμακευτικού υλικού, των αναλώσιμων κ.λπ.
20)Η ετοιμασία των προς αποστείρωση υλικών/εργα- λείων, άλλου εξοπλισμού και ιματισμού.
21)Η παρακολούθηση της λειτουργίας απλών συσκευών και οργάνων, των οποίων γνωρίζει τη λειτουργία, καθώς και πιθανές βλάβες τους και η σχετική αναφορά προς τους υπεύθυνους νοσηλευτές.
22)Η τήρηση κανόνων ηθικής και δεοντολογίας, των οδηγιών και συστάσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας.
23)Η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας υγείας και με εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας σε περίπτωση μαζικών καταστροφών και άλλων έκτακτων καταστάσεων.
24)Η διενέργεια οξυμετρίας.
25)Η λήψη μέτρων για την πρόληψη και φροντίδα επιπλοκών από μακροχρόνια κατάκλιση.
26)Η υποβοήθηση, η φροντίδα και η αξιολόγηση της λειτουργίας απέκκρισης εντέρου και ουροδόχου κύστης (υποκλυσμός, παρακολούθηση καθετήρα κύστεως σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες).
27)Η διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος.
28)Η διενέργεια μέτρησης και καταγραφής των προσλαμβανόμενων και αποβαλλόμενων υγρών.
29)Η εξέταση αίματος και ούρων για σάκχαρo και οξόνη με χρήση stick.
30)Η εφαρμογή πρώτων βοηθειών και υποστήριξης του ασθενούς σε περιπτώσεις κινδύνου της ζωής όπως πνιγμός και ανακοπή, με την προϋπόθεση λήψης BLS.
31)Η εφαρμογή οξυγονοθεραπείας – νεφελοποίησης.
32)Η διενέργεια εμβολιασμών σε έκτακτες περιπτώσεις.
33)Συμμετοχή και βοήθεια σε ιατρικές πράξεις, όπως τοποθέτηση νάρθηκα, αφαίρεση παροχέτευσης, παροχέτευση θωρακικής κοιλότητας, διασωλήνωση.
34)Η παραλαβή χειρουργημένου ασθενούς σύμφωνα με τις οδηγίες της λογοδοσίας.
35)Η διενέργεια περιφερικής προσπέλασης για την τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα και λήψη αίματος σύμφωνα με τις οδηγίες του υπεύθυνου νοσηλευτή και με την προϋπόθεση της σχετικής εμπειρίας.
36)Η χορήγηση (po,sc,im,iv), σύμφωνα με τις οδηγίες του υπεύθυνου νοσηλευτή και εφόσον υπάρχει τοποθετημένος φλεβοκαθετήρας.
37)Ενημέρωση διαφόρων εντύπων και βιβλίων που προβλέπονται από τους κανονισμούς για πράξεις που έχουν εκτελεστεί από τους ίδιους.
38)Η εκτέλεση οποιασδήποτε πράξης πέρα των ανωτέρω, με ανάθεση, η οποία προκύπτει από το υπογεγραμμένο πρόγραμμα του/της προϊσταμένου/προϊσταμένης και τη λογοδοσία του ασθενούς, του εκάστοτε νοσηλευτικού τμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο υπεύθυνος νοσηλευτής, ο οποίος κρίνει εάν ο βοηθός νοσηλευτής, δύναται να την εκτελέσει.
39)Η τήρηση κανόνων ηθικής και δεοντολογίας, των οδηγιών και συστάσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας μας, παίρνει δύο τίτλους σπουδών:
- Πτυχίο «Βοηθού Νοσηλευτή» επιπέδου 4.
- Απολυτήριο Λυκείου, απολύτως ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου.
Ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα του/της Βοηθού Νοσηλευτή;
Οι απόφοιτοι της Ειδικότητας παίρνουν δύο (2) τίτλους σπουδών:
- Πτυχίο “Βοηθού Νοσηλευτή”.
- Απολυτήριο Λυκείου, όμοια και ισότιμα με το Γενικό Λύκειο.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του β/Νοσηλευτή έχουν κατοχυρωθεί με το Π.Δ. 210 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 165 Α΄ στις 24-7-2001. Επίσης, σχετική είναι και η Υπουργική Απόφαση, Υ7β/οικ.4756, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1082 Β΄ στις 14-8-2001, προσφάτως δε, έχουν κατοχυρωθεί με το Νόμο : 4386/2016 (Α΄83) ως εξής:
« Χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτή» του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας αντίστοιχα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλου TEE Β΄ κύκλου σπουδών ειδικότητας «Βοηθών Νοσηλευτών» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας που απονεμήθηκαν με το π.δ. 210/2001 (Α΄ 165), την αριθμ. Υ7β/οικ.4756/09.08.2001 (Β΄ 1082) υπουργική απόφαση και το π.δ. 268/2003 (Α΄ 240)» (Ν.4386/2016). Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος των Βοηθών Νοσηλευτών. (Αριθ.Υ7/οικ 4756 – ΦΕΚ Β 1082/14.8.2001)
Απαιτείται 6 μήνες πρακτική άσκηση.
Μετά το άρθρο 2 προστίθεται άρθρο 3 ως ακολούθως: (Αριθμ. Γ4α/Γ.Π.οικ. 63490 – ΦΕΚ(Τεύχος Β 2939/29.08.2017)Άρθρο(3Για τους κατόχους Πτυχίου Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσηςκαι Κατάρτισης επιπέδου 5 τουΕ.Ο.Π.Π.Ε.Π ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτή», πουυ έχει αποκτηθεί μετά από επιτυχή φοίτηση στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013 και επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, δεν απαιτείται πρακτική άσκηση. Για τους κατόχους Πτυχίου ΕΠΑ.Λ (ή παλαιοτέρων τύπων σχολείων ΤΕΕ) ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτή»που έχουν επιτυχώς αποφοιτήσει από το «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013, κατέχουν τη σχετική «Βεβαίωση Παρακολούθησης» και δεν έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, δεν απαιτείται πρακτική άσκηση.
Συλλογικός – επαγγελματικός φορέας των Βοηθών Νοσηλευτών είναι η Ε.Ν.Ε και επιστημονικός η Ε.Σ.Ν.Ε.
- Ε.Ν.Ε ( Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος ).
Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος
Βασιλίσσης Σοφίας 47, 10676 Αθήνα
2ος όροφος
Τηλ.: 210-3648044
Fax: 210-3648049
e–mail:
- Ε.Σ.Ν.Ε (Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος).
Λεωφ. Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών, Γ΄ Κτίριο,
2ος όρ Αμπελόκηποι, Αθήνα 11527 Ελλάδα
Email :
Τηλ.: 210 7485307 και 210 7702861
Φαξ : 210 7790360