ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤ/ΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ'ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Γ'ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ Ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑ Ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πλέον σε κάθε σπίτι , γραφείο, βιομηχανία ή επιχείρηση εγκαθίστανται συστήματα θέρμανσης ( π.χ. εγκατάσταση δικτύου θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή pellet ή και αντικατάσταση παλαιών δικτύων με νέα πιο σύγχρονα και λιγότερο ενεργοβόρα συστήματα με την ανάπτυξη των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας π.χ. αντλίες θερμότητας, γεωθερμία κλπ.) με τεράστιες ανάγκες φυσικά και για έλεγχο , συντήρηση, επισκευές. Έτσι για παράδειγμα για την καλή και οικονομική λειτουργία της εγκατάστασης του δικτύου θέρμανσης ενός κτιρίου είναι απαραίτητη η περιοδική συντήρηση του. Ας μην ξεχνάμε τις εγκαταστάσεις ύδρευσης-αποχέτευσης (π.χ. στο μπάνιο, στην κουζίνα , πισίνες σε κολυμβητήρια , ξενοδοχεία κλπ) , τις εγκαταστάσεις δικτύων πυρόσβεσης (π.χ. σε βιομηχανίες ) , τα συστήματα άρδευσης για τους αγρότες κλπ. Από τις αμέτρητες εφαρμογές αντιλαμβάνεται κανείς πόσο περιζήτητο είναι το επάγγελμα αυτό.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα διδακτικών επισκέψεων του τομέα Μηχανολογίας του σχολείου μας σε εταιρίες θέρμανσης, διαπιστώθηκε η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα αυτόν (συνεχής αύξηση των πωλήσεων) με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση και σε τεχνίτες -εγκαταστάτες αυτών των προϊόντων και η μετέπειτα φυσικά συντήρησή τους ή επισκευή.

Για αυτό το λόγο, ο «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» είναι ένα επάγγελμα με ανοδική ζήτηση στην αγορά εργασίας, σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλές αμοιβές!

Α/ΑΜΑΘΗΜΑΩΡΕΣ
1.Ελληνική Γλώσσα - Νέα Ελληνική Γλώσσα (2 ώρες), Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (1 ώρα)3
2.Μαθηματικά - Άλγεβρα (2 ώρες), Γεωμετρία (1 ώρα)3
3.Θετικές Επιστήμες - Φυσική (2 ώρες) - Χημεία (1 ώρα)3
4.Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ1
5.Ξένη Γλώσσα - Αγγλικά1
6.Φυσική αγωγή 1
(12 ώρες την εβδομάδα)
Α/ΑΜΑΘΗΜΑΘΕΩΕΡΓ
1.Στοιχεία Μηχανών3-
2.Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων3-
3.Συντήρηση και επισκευή εγκαταστάσεων καύσης υγρών και αερίων καυσίμων23
4.Ύδρευση - Αποχέτευση
13
5.Κατασκευή και Λειτουργία Κεντρικής Θέρμανσης15
6.Σχέδιο Ειδικότητας-2
(ΘΕΩρία+ ΕΡΓαστήριο = 23 ώρες την εβδομάδα )

Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα Γενικής Παιδείας:

 1. «Μαθηματικά Ι» και

 2. «Νεοελληνική Γλώσσα»

και Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας  :

 1. Στοιχεία Μηχανών

 2. Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων

 

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου», μπορεί ενδεικτικά να εργαστεί σε:

 • Βιομηχανίες κατασκευής προϊόντων θέρμανσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης

 • Εμπορικές Επιχειρήσεις πώλησης προϊόντων θέρμανσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης

 • Τεχνικές εταιρείες και τεχνικά γραφεία

 • Συνεργεία εγκατάστασης και συντήρησης συστημάτων θέρμανσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης

 • σε υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα, ∆.Ε.Κ.Ο. και Ο.Τ.Α.

 • Και φυσικά ως ελεύθερος επαγγελματίας (υπεύθυνος εγκατάστασης και συντήρησης δικτύων, συστημάτων, κλπ). ή ανοίγοντας τη δική του επιχείρηση

Μετά  το  πέρας  των  σπουδών  ο   απόφοιτος:   

 • Αποκτά  Απολυτήριο του ΕΠΑ.Λ που είναι ισότιμο με το απολυτήριο του ΓΕ.Λ.

 • Μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπορεί να διεκδικήσει θέση σε Πανεπιστημιακές Σχολές Α.Ε.Ι.,   της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., της Α.Σ.Τ.Ε, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της σχολής Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Δοκίμων  Λιμενοφυλάκων και των Σχολών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (σε ειδικό ποσοστό).

 • Αποκτά  Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4   το οποίο του εξασφαλίζει το δικαίωμα να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 • Μπορεί  να εγγραφεί  στα Ι.Ε.Κ. είτε μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων συμπληρώνοντας παράλληλο μηχανογραφικό είτε και εκτός παράλληλου μηχανογραφικού με φοίτηση μόνο τριών (3) εξαμήνων αντί πέντε (5) στην ίδια ειδικότητα αποκτώντας Πτυχίο επιπέδου 5 .

 •  Μπορεί να ακολουθήσει το «Μεταλυκειακό Έτος- Μαθητεία», σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση, παρακολουθώντας μία (1) ημέρα της εβδομάδας εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο και τέσσερις  (4) μέρες εκπαίδευση στο χώρο εργασίας. (σε αυτήν την ειδικότητα δεν πραγματοποιείται ακόμα “Μαθητεία”)

 • Μπορεί να επανεγγραφεί  στη Γ΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης  ειδικότητας του Τομέα που έχει ήδη αποφοιτήσει, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας, ή στη Β’ Τάξη για την απόκτηση ειδικότητας άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας.

Οι μαθητές μας στα εργαστήρια ασχολούνται με την πραγματοποίηση ασκήσεων που στόχο έχουν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα χρησιμοποιήσουν κατά την άσκηση του επαγγέλματος της συγκεκριμένης ειδικότητας

Μαθαίνουν να :

 • Σχεδιάζουν δίκτυα εγκαταστάσεων ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης, πυρόσβεσης κλπ.
 • Υλοποιούν κατασκευές που αφορούν την λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης
 • Υλοποιούν κατασκευές που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση
 • Να συντηρούν ,να ανιχνεύουν βλάβες και να επισκευάζουν τις εγκαταστάσεις καύσης υγρών και αερίων καυσίμων

Έτσι ο απόφοιτος της ειδικότητας είναι ικανός να ασχοληθεί με επιτυχία:

 • στην εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή δικτύων για την εξαναγκασμένη ή φυσική κυκλοφορία ρευστών
 • κατασκευάζει, να ελέγχει και συντηρεί δίκτυα πετρελαίου και αερίων καυσίμων
 • να εγκαθιστά, ελέγχει και συντηρεί λέβητες, καυστήρες και συσκευές στις οικιακές εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίων καυσίμων,
 • εγκαθιστά ελέγχει και συντηρεί λέβητες, καυστήρες και συσκευές στις επαγγελματικές και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίων καυσίμων, κ.ά.

ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

 • Απολυτήριο του ΕΠΑ.Λ που είναι ισότιμο με το απολυτήριο του ΓΕ.Λ

 • Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4   το οποίο του εξασφαλίζει το δικαίωμα να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους τίτλου ΕΠΑΛ
Σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑΛ ( υπουργική απόφαση. Αριθμ. Φ23/35437/Δ4 5 Μαρτίου 2018 Αρ. Φύλλου 771 )

 • «Χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) ειδικότητας «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Τομέα Μηχανολογίας αντίστοιχα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλου ΕΠΑ.Σ. του ν. 3475/2006 (Α΄ 146) των ειδικοτήτων «Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης» και «Τεχνιτών Αερίου Καυσίμου (Φυσικού Αερίου)», αθροιστικά, τα οποία απονεμήθηκαν με το π.δ. 112/2012 (Α΄ 197) και το π.δ. 114 (Α΄ 199).