Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ Ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ'ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πλέον σε κάθε σπίτι , γραφείο, βιομηχανία ή επιχείρηση εγκαθίστανται συστήματα ψύξης (π.χ. από απλά οικιακά ψυγεία έως επαγγελματικά σε super market , ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ.) ή κλιματισμού (π.χ. μικρών οικιακών μονάδων αλλά και εγκατάσταση κεντρικών συστημάτων κλιματισμού π.χ σε κολυμβητήρια , γραφεία κ.λπ.), καθώς και στις μεταφορές ευπαθών προϊόντων κλπ., με τεράστιες ανάγκες και για έλεγχο , συντήρηση, επισκευές. Από τις αμέτρητες εφαρμογές αντιλαμβάνεται κανείς πόσο περιζήτητο είναι το επάγγελμα αυτό.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα διδακτικών επισκέψεων του τομέα Μηχανολογίας του σχολείου μας σε εταιρίες ψύξης-κλιματισμού , για παράδειγμα στην daikin διαπιστώθηκε ότι με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε κλιματιστικά (συνεχής αύξηση των πωλήσεων) διαπιστώνεται από τις εταιρίες η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σε τεχνίτες -εγκαταστάτες αυτών των προϊόντων και η μετέπειτα φυσικά συντήρησή τους ή επισκευή.

Για αυτό το λόγο, ο «Τεχνικός Εγκαταστάσεις Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού» είναι ένα επάγγελμα με ανοδική ζήτηση στην αγορά εργασίας, σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλές αμοιβές!

Ο απόφοιτος της ειδικότητας  «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού» , μπορεί ενδεικτικά να εργαστεί σε:

 • Βιομηχανίες κατασκευής μηχανημάτων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού
 • Εμπορικές Επιχειρήσεις πώλησης συστημάτων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού
 • Τεχνικές εταιρείες και τεχνικά γραφεία
 • Συνεργεία εγκατάστασης και συντήρησης συστημάτων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού
 • Και φυσικά ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ανοίγοντας τη δική του επιχείρηση

Α/ΑΜΑΘΗΜΑΩΡΕΣ
1.Ελληνική Γλώσσα - Νέα Ελληνική Γλώσσα (2 ώρες), Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (1 ώρα)3
2.Μαθηματικά - Άλγεβρα (2 ώρες), Γεωμετρία (1 ώρα)3
3.Θετικές Επιστήμες - Φυσική (2 ώρες) - Χημεία (1 ώρα)3
4.Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ1
5.Ξένη Γλώσσα - Αγγλικά1
6.Φυσική αγωγή 1
(12 ώρες την εβδομάδα)
Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα Γενικής Παιδείας:

 1. «Μαθηματικά Ι» και
 2. «Νεοελληνική Γλώσσα»

και  Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας ως εξής:

 1. Στοιχεία Μηχανών
 2. Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού

Γενική Περιγραφή:  Ο Ψυκτικός τοποθετεί, συντηρεί και επισκευάζει συστήματα και μηχανήματα ψυχής και κλιματισμού σε σπίτια, γραφεία, βιομηχανίες, νοσοκομεία και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, μελετά τα σχέδια, τις οδηγίες και τις σχετικές οδηγίες των μηχανημάτων πριν κάνετε μια εγκατάσταση. Σημειώνει τις θέσεις όπου θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα και οι συσκευές. Εγκαθιστά μηχανήματα όπως ψυγεία, κλιματικές συσκευές, παγομηχανές και συνδέει τα διάφορα τμήματα των σωληνώσεων. Δοκιμάζει και ελέγχει τη στεγανότητα και την καλή λειτουργία της όλης εγκατάστασης και, τέλος, συντηρεί και επιδιορθώνει τα οικιακά ή επαγγελματικά ψυγεία, τις κεντρικές κλιματολογικές και κάθε είδους ψυκτικές συσκευές.

Οι Ψυκτικοί συχνά ειδικεύονται είτε σε κλιματιστικά είτε σε ψυκτικά μηχανήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απασχολούνται σε συγκεκριμένους τύπους μηχανημάτων και συσκευών ή εγκαταστάσεων, ανάλογα με την εταιρεία όπου εργάζονται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναλαμβάνουν κάθε είδους εγκατάσταση ή επισκευή.

Απαιτούμενες Δεξιότητες:  Το επάγγελμα απαιτεί:

 • Επιδεξιότητα, σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών
 • Ευλογία, καλή υγεία και σωματική αντοχή
 • Υπολογιστική και μηχανική ικανότητα για τη χρήση ειδικών εργαλείων και μηχανών
 • Ικανότητα αντίληψης του χώρου και παρατηρητικότητα
 • Ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών σε δύσκολες εργασίες
 • Αντιληπτική ικανότητα
 • Επινοητικότητα και δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων.

Επαγγελματικές Προοπτικές:  Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι θετικές με την αυξανόμενη χρήση των ψυχικών και κλιματιστικών μηχανημάτων στη χώρα μας και οι αποδοχές του επαγγέλματος είναι αρκετά υψηλές. Ο Ψυκτικός μπορεί να εργαστεί σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις κατασκευής, εγκατάστασης και επισκευής ψυχικών μηχανημάτων και μηχανημάτων. Μπορεί ακόμα να ανοίξει το δικό του εργαστήριο ή επιχείρηση και να σταδιοδρομήσει ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο Ψυκτικός είναι μέλος του Συλλόγου Ψυκτικών.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον:  Ο Ψυκτικός δουλεύει σκυμμένος ή ανεβασμένος σε σκάλα, ανάλογα με το μέρος που κάνει τις εγκαταστάσεις ή τις επισκευές. Η εργασία του είναι χειρωνακτική και η σωματική κόπωση αρκετά μεγάλη. Συνεργάζεται πολλές φορές με τους βοηθούς του για την τοποθέτηση των μηχανημάτων και των σωληνώσεων.

Στα του εργαλεία πολλά εργαλεία, απλά ή σύνθετα, όπου πρέπει να προσεγγίσετε το χειρισμό τους και σε όλη τη διάρκεια της εργασίας του. Στις επιχειρήσεις κατασκευής και συντήρησης ψυκτικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, εργάζεται συχνά σε περιβάλλον με πολύ θόρυβο και υγρασία. Ως ελεύθερος επαγγελματίας εργάζεται σε εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχουν ψυκτικές συσκευές, σε σπίτια, επιχειρήσεις, καταστήματα, κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, εργοστάσια και άλλα κτίρια. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν εξαρτώνται κάθε φορά από τον χώρο εργασίας, το είδος της εγκατάστασης ή ακόμα και τις καιρικές συνθήκες, όταν επισκευάζει ή τοποθετεί σωληνώσεις στο εξωτερικό μέρος των κτιρίων.

 

Μετά  το  πέρας  των  σπουδών  ο   απόφοιτος:

 • Αποκτά  Απολυτήριο του ΕΠΑ.Λ που είναι ισότιμο με το απολυτήριο του ΓΕ.Λ.
 • Μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπορεί να διεκδικήσει θέση σε Πανεπιστημιακές Σχολές Α.Ε.Ι.,   της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., της Α.Σ.Τ.Ε, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της σχολής Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Δοκίμων  Λιμενοφυλάκων και των Σχολών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (σε ειδικό ποσοστό).
 • Αποκτά  Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4   το οποίο του εξασφαλίζει το δικαίωμα να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
 • Μπορεί  να εγγραφεί  στα Ι.Ε.Κ. είτε  μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων συμπληρώνοντας παράλληλο  μηχανογραφικό είτε και  εκτός παράλληλου μηχανογραφικού   με φοίτηση μόνο τριών (3) εξαμήνων αντί πέντε (5) στην ίδια ειδικότητα αποκτώντας Πτυχίο επιπέδου 5 .
 •  Μπορεί  να ακολουθήσει το «Μεταλυκειακό Έτος- Μαθητεία», σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση, παρακολουθώντας μία (1) ημέρα της εβδομάδας εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο και τέσσερις  (4) μέρες εκπαίδευση στο χώρο εργασίας.
 • Μπορεί να επανεγγραφεί  στη Γ΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης  ειδικότητας του Τομέα που έχει ήδη αποφοιτήσει, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας, ή στη Β’ Τάξη για την απόκτηση ειδικότητας άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας.

Μπορεί  να επανεγγραφεί  στη Γ΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης  ειδικότητας του Τομέα που έχει ήδη αποφοιτήσει, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας, ή στη Β’ Τάξη για την απόκτηση ειδικότητας άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας

Οι μαθητές  μας στα εργαστήρια ασχολούνται με την πραγματοποίηση ασκήσεων που στόχο έχουν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα χρησιμοποιήσουν κατά την άσκηση του επαγγέλματος της συγκεκριμένης ειδικότητας

Μαθαίνουν να :

 • Σχεδιάζουν δίκτυα εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού , μικρών μονάδων επαγγελματικής ψύξης , εξαρτημάτων κλπ.
 • Υπολογίζουν και επιλέγουν τα στοιχεία ψυκτικών και κλιματιστικών συσκευών και εγκαταστάσεων.
 • Υλοποιούν κατασκευές που αφορούν τις εγκαταστάσεις Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού (Εκτελεί εργασίες επί των χαλκοσωλήνων, συναρμολόγηση ψυκτικού κυκλώματος, φόρτιση μονάδας με ψυκτικό ρευστό και άλλες εργασίες συντήρησης (service)  κλπ.).
 • Ελέγχουν , συντηρούν , ρυθμίζουν και μαθαίνουν τους αυτοματισμούς που αφορούν τις εγκαταστάσεις Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού
 • Ανιχνεύουν βλάβες και να επισκευάζουν τις εγκαταστάσεις Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού

Έτσι  ο απόφοιτος της ειδικότητας είναι ικανός να ασχοληθεί με επιτυχία:

 • στην εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή οικιακών και επαγγελματικών ψυγείων και ψυκτικών εγκαταστάσεων
 • με την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή, τόσο τοπικών κλιματιστικών μονάδων όσο και κεντρικών κλιματιστικών εγκαταστάσεων
 • με την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή  εγκαταστάσεων  αερισμού

 • ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

  • Απολυτήριο του ΕΠΑ.Λ που είναι ισότιμο με το απολυτήριο του ΓΕ.Λ

  • Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4   το οποίο του εξασφαλίζει το δικαίωμα να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

      Χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους τίτλου ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑΛ ( υπουργική απόφαση. Αριθμ. Φ23/35437/Δ4 5 Μαρτίου 2018 Αρ. Φύλλου 771 )

 • Ειδικότητας «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού» του Τομέα Μηχανολογίας αντίστοιχα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλου ΕΠΑ.Λ. του ν. 3475/2006 (Α΄ 146) ειδικότητας «Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού» που απονεμήθηκαν με το π.δ. 1/2013 (Α΄ 3), καθώς επίσης και επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλου TEE Β΄ κύκλου σπουδών ειδικότητας «Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού» του Τομέα Μηχανολογίας που απονεμήθηκαν με τον ν. 1575/1985 (Α΄ 207) και το άρθρο 18 του ν. 3185/2003 (Α΄ 229)

Αναλυτικές πληροφορίες για τον καθορισμό βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της εκτέλεσης συντήρησης, επισκευής και επιτήρησης της λειτουργίας ψυκτικών εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα αναφέρονται στην εφημερίδα της κυβέρνησης (Νομοθεσία: Π.Δ. 1/2013 άρθρο 5 (ΦΕΚ 3 τ.Α’/08.01. 2013)) :

https://elinyae.gr/sites/default/files/2019-07/3a_13.1357820901921.pdf

Τεχνίτης, Αρχιτεχνίτης, Εργοδηγός Ψυκτικός

Επαγγελματικές Άδειες

1. Βεβαίωση αναγγελίας έναρξης άσκησης δραστηριότητας τεχνίτη Ψυκτικού (πτυχίο).

2. Άδεια Αρχιτεχνίτη Ψυκτικού (Βεβαίωση αναγγελίας + 2 χρόνια προϋπηρεσία + εξετάσεις)

3. Άδεια Εργοδηγού Ψυκτικού (Άδεια Αρχιτεχνίτη + 1 χρόνος προϋπηρεσία + εξετάσεις).

Νομοθεσία: Π.Δ. 1/2013 άρθρο 12 (ΦΕΚ 3 τ.Α’/08.01. 2013)