ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β'ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΜΕΑ Β ΤΑΞΗΣΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣΓ ΤΑΞΗ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Από τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες προοπτικές

 

Αν από μικροί θυμάστε τον εαυτό σας να έχετε περιέργεια για το πως είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια σας , να τα χαλάτε και να τα ξαναφτιάχνετε , να παρατηρήσετε πώς λειτουργούν οι διάφορες συσκευές ή μηχανισμοί γύρω σας ( για παράδειγμα το ποδήλατο σας ή σε μεγαλύτερη ηλικία το μηχανάκι σας ή γιατί στάζει η βρύση του μπάνιου ή το καζανάκι της τουαλέτας ή πως λειτουργεί το ψυγείο ή το κλιματιστικό σας ) και γενικότερα αγαπάτε την πρακτική ενασχόληση με την κατασκευή ή την επιδιόρθωση αντικειμένων τότε σίγουρα ο τομέας Μηχανολογίας με το ευρύ φάσμα των ειδικοτήτων (ψυκτικοί, θερμοϋδραυλικοί, οχημάτων, μηχανολογικών κατασκευών κ.λπ.) που σίγουρα θα καλύψει αυτήν την κλίση σας.

Πλέον σε κάθε σπίτι , γραφείο, βιομηχανία ή επιχείρηση εγκαθίστανται συστήματα θέρμανσης ( π.χ. εγκατάσταση δικτύου θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή pellet ή και αντικατάσταση παλαιών δικτύων με νέα πιο σύγχρονα συστήματα και λιγότερο ενεργά συστήματα με την ανάπτυξη των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας π.χ. αντλίες θερμότητας, γεωθερμία κ.λπ.), ψύξης (π.χ. από απλά οικιακά ψυγεία έως επαγγελματικά σε super market , ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ.) ή κλιματισμού (μικρών οικειακών μονάδων αλλά και εγκατάσταση κεντρικών συστημάτων κλιματισμού π.χ. σε κολυμβητήρια, γραφεία κ.λπ.) με τεραστιές φυσικά και για έλεγχο , συντήρηση, επισκευές. Έτσι για παράδειγμα για την καλή και οικονομική λειτουργία της εγκατάστασης του συστήματος θέρμανσης δικτύου ενός κτιρίου είναι περιορισμένη η περιοδική συντήρηση από τον τεχνίτη θερμοϋδραυλικό. Ας μην ξεχνάμε τις εγκαταστάσεις ύδρευσης-αποχέτευσης (π.χ. στο μπάνιο, στην κουζίνα , πισίνες σε κολυμβητήρια , ξενοδοχεία κλπ) , τις εγκαταστάσεις πυρόσβεσης (π.χ. σε βιομηχανίες ) , τα συστήματα άρδευσης για τους αγρότες κλπ. Και φυσικά τα συνεργεία αυτοκινήτων με τις επίσης αμέτρητες ειδικότητες που περιλαμβάνουν και που συνεχώς εκσυγχρονίζονται με τα νέα συστήματα τεχνολογίας στον τομέα των αυτοκινήτων (υγραεριοκίνηση, υβριδικά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα) κλάδος με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση καθώς και ο αριθμός των αυτοκινήτων . ( Δεν ξεχνάμε πλέον κάθε οικογένεια μπορεί να έχει και δύο και τρία αυτοκίνητα που χρειάζονται την υπηρεσία τους , έλεγχος, επιδιόρθωση ζημιών-βλαβών)

Από τις αμέτρητες εφαρμογές σε όλες τις ειδικότητες του τομέα Μηχανολογίας αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ζητήματα είναι τα επαγγέλματα αυτά , με συνεχώς ανοδική ζήτηση στην αγορά εργασίας, σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, υψηλές αμοιβές. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα του τομέα Μηχανολογίας έχει ως αποτέλεσμα ο τομέας αυτός δεν έχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην αγορά εργασίας.

Κατά τη διάρκεια διδακτικών επισκέψεων του τομέα Μηχανολογίας του σχολείου μας σε εταιρίες θέρμανσης-ψύξης-κλιματισμού , για παράδειγμα στο daikin διαπιστώθηκε ότι με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε κλιματιστικά (συνεχής αύξηση των πωλήσεων) διαπιστώνεται από τις εταιρείες η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σε τεχνίτες – εγκαταστάτες αυτών των προϊόντων και η μετέπειτα φυσικά συντήρησή τους ή επισκευή.  

Πέρα από την πρακτική ενασχόληση υπάρχει πάντα η δυνατότητα εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Αν ο συνδυασμός Μαθηματικών, Φυσικής και Δημιουργικού Σχεδιασμού σε συναρπάζουν, η Μηχανολογία είναι η επιστήμη που αναπτύσσει νέα μηχανήματα και μηχανές, επιλέγει τις βέλτιστες λύσεις ανάμεσα σε υφιστάμενες τεχνολογίες, εξελίσσει την ιατρική, κατασκευάζει νέα υλικά, εφευρίσκει «πράσινες» τεχνολογίες. . τρόπους παραγωγής. Οι εργαζόμενοι για μηχανικούς ειδικούς να αυξηθούν και να υπερβούν τις αντίστοιχες σε πολλά άλλα επαγγέλματα. Σε πολλές χώρες ήδη καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις επαγγελματιών σε κλάδους της μηχανολογίας. Η αλματώδης αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού αυξάνει τις ανάγκες για αξιοποίηση των μηχανολόγων μηχανικών σε διάφορους τομείς: Πρωτογενής Παραγωγή (γεωργία), Υγεία- Ιατρική, Προστασία Περιβάλλοντος, Αυτοματοποίηση σε τομείς όπως οι μεταφορές, η βιομηχανική παραγωγή.

Στα εργαστήρια που θα αποκτήσουν όχι μόνο την πρακτική μας πείρα, αλλά και το πλούσιο θεωρητικό υπόβαθρο που θα βοηθήσει στη διεκδίκηση σύγχρονων θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου στον τομέα της μηχανολογίας. Μέσα από την πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών ασκήσεων θα αποκτήσεις πρακτικές δεξιότητες και πλούσια πρακτική εμπειρία ενώ μέσα από τις διδακτικές επισκέψεις που θα έρθεις σε επαφή με την αγορά και θα γνωρίσεις πιθανούς μελλοντικούς σου εργοδότες ή συνεργάτες.

 Η επιστήμη των Μηχανολόγων Μηχανικών βρίσκεται πίσω από κάθε μηχανισμό, δοκιμάζει τα όρια του κόσμου μας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής .

Α/ΑΜΑΘΗΜΑΩΡΕΣ
1. Νέα Ελληνικά3
2.Μαθηματικά * - Άλγεβρα (2 ώρες), Γεωμετρία (1 ώρα) 3
3. Φυσικές Επιστήμες * - Φυσική (1 ώρα) - Χημεία (1 ώρα)2
4.Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ1
5.Ξένη Γλώσσα - Αγγλικά1
6.Θρησκευτικά 1
7.Φυσική αγωγή 1
(12 ώρες την εβδομάδα) -
* Ενιαίο μάθημα με δύο κλάδους
Α/ΑΜΑΘΗΜΑΘΕΩΕΡΓ
1.Στοιχεία Τεχνικής Θερμοδυναμικής - Εφαρμογές32
2.Μηχανική – Αντοχή Υλικών2
3.Βασικές Αρχές Ψύξης- Κλιματισμού, Θερμάνσεων, ΜΕΚ και ΑΠΕ2
4.Σχεδιασμός και Περιγραφή Στοιχείων Μηχανών3
5.Τεχνολογία Μηχανολογικών Κατασκευών - Εφαρμογές24
6.Βασική Ηλεκτρολογία και Εφαρμογές22
7.Αγγλικά Τομέα1
(ΘΕΩρία+ ΕΡΓαστήριο = 23 ώρες την εβδομάδα )

Με τι ασχολούνται οι μαθητές στα εργαστήρια;
Με την πραγματοποίηση ασκήσεων που στόχο έχουν οι μαθητές
να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες
που θα χρησιμοποιήσουν στην Γ΄ΤΑΞΗ

Έτσι μαθαίνουν να χειρίζονται σωστά:
Εργαλεία
(π.χ. Πριόνια, λίμες, δράπανα χειρός, περτσιναδόρους,
σπειροτόμους κλπ.)
Όργανα
( π.χ. όργανα μέτρησης διαστάσεων μεγάλης ακρίβειας όπως
παχύμετρα, μικρόμετρα κλπ.)
Μηχανήματα
( π.χ. Επιδαπέδια δράπανα , παλινδρομικό πριόνι, στράντζα,
επιδαπέδια ψαλίδιακλπ.)

Και δημιουργούν διάφορες κατασκευές όπως:
Εσωτερικά σπειρώματα (παξιμάδια)
Εξωτερικά σπειρώματα (βίδες)
Σφυριά
Λαμαρινοκατασκευές (όπως φαράσι, φαρμακείο)
Οξυγονοσυγκολλήσεις, ηλεκτροκολλήσεις,χαλκοκολλήσεις

Δυνατότητα εισαγωγής στις σχολές του μηχανογραφικού 2019

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ_ΔΕΛΤΙΟ_ΕΠΑ.Λ._2019 – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ