Οδηγίες αντιμετώπισης ύποπτου περιστατικού για covid-19 σε σχολική μονάδα

Αγαπητοί γονείς-κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρίνεται απαραίτητο να ενημερωθείτε για τις πρόσφατες οδηγίες του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις οποίες:

 • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
 • Συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 :

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:

 1. πυρετός
 2. βήχας

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 1. δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
 2. μυαλγίες
 3. ρίγος
 4. πονοκέφαλος
 5. καταβολή δυνάμεων
 6. δυσκαταποσία
 7. απώλεια γεύσης ή/και οσμής
 8. ναυτία / έμετος
 9. κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

 

Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό, ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ενημερώνει άμεσα τον/την διευθυντή/τρια της σχολικής μονάδας.

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό, ο μαθητής μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του – καθώς αυτός είναι ο χρόνος επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες του ΕΟΔΥ παρακαλείσθε να ελέγχετε τα παιδιά πριν ξεκινήσουν το πρωί για το σχολείο και αν εμφανίζουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα συμβατά με ίωση να παραμένουν στο σπίτι εφαρμόζοντας τις οδηγίες.

Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου (αίθουσες διδασκαλίας,αίθουσες εργαστηρίων, διάδρομοι) είναι υποχρεωτική. Συνεπώς όλοι οφείλουν να φορούν μάσκα, η οποία δόθηκε ατομικά με την έναρξη του σχολικού έτους σε όλους τους μαθητές. Στην περίπτωση που οι μαθητές δεν φέρουν μάσκα, εφαρμόζεται ό,τι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Εκ της Διευθύνσεως

Δημοσιεύτηκε στην/στις κατηγορία/ες ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΝΕΑ.